ianuarie 17, 2023

Uniti prin muzica. Concert Caritabil, 26 aprilie, 19:00, Auditorium Maximum, Cluj-Napoca

Dragi prieteni,

“Uniți prin Muzică” este un proiect marca Rotary Club Cluj-Napoca Hoia, aflat la a doua editie. În colaborare cu muzicieni de renume internațional, dorim să contribuim la achizitia unui aparat medical pentru sectia de traumatologie din cadrul Spitalului din Cernauti, greu incercat in urma razboiului din Ucraina.

Clubul nostru vă invită, pe data de 26 aprilie 2023, începând cu ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, la un concert caritabil pentru strângere de fonduri.

Concertul va avea in repertoriu interpretari de Vivaldi, Haydn si Ligeti sustinute de catre celebrul violoncelist Reinhard Latzko, de catre colegul nostru Ion Storojenco, asistati de catre o orchestra de 26 de membri.


CAUZA CONCERTULUI

Mesajul medicilor din Cernauti: ”Avem sectia de Traumatologie a Spitalului pentru Copii din Cernauti care acorda asistenta medicala la copiii cu profil traumatulogic, ortopedic si neurochirurgical. Avem mare de nevoie de a procura un aparat medical artroscopic. De cand a inceput razboiul sunt multi copii cu traume la articulatii si au nevoie de aceasta asistenta medicala. Copiii vin cu aceste traume direct din razboi sau ajung sa se afle de ele in cadrul spitalului. Pe parcursul unei luni sunt aproximativ 20-30 de copii cu traume la articulatii. In acest sens avem mare nevoie de acest aparat artroscop care poate opera articulatiile cu un aport minim invaziv, astfel perioada post operatorie fiind mai usoara, mai scurta si cu mai putin stres pentru copii. Copiii din Bucovina vor fi recunoscatori daca vom putea procura acest aparat cu ajutorul vostru”

PROGRAM

Joseph Haydn Overtura „L ́isola disabitata” Hob. 28/9

Joseph Haydn, Concertul pentru violoncel în Re Major – Reinhard Latzko

Antonio Vivaldi, Concertul pentru două violoncele în sol minor Reinhard Latzko și Ion Storojenco

György Ligeti, Concert pentru violoncel (1966) – Reinhard Latzko

Durată concert: cca. 70 de minute

Ansamblu muzical: 26 membri

Tematică: Viena, „tărâmul sfânt” al muzicii – toți cei trei compozitorii s-au născut și și-au început activitatea în alte regiuni, țări și s-au stins în capitala Austriei. Vivaldi din Veneția, Haydn din Austria de Jos, Ligeti din Târnăveni, jud. Mureș

Despre Reinhard Latzko

Reinhard Latzko este astăzi unul din cei mai căutați pedagogi de violoncel pe plan mondial, printre discipolii săi figurând nume mari a scenelor internaționale cât și membri ai Filarmonicii din Viena și alte orchestre prestigioase.

În calitate de solist evoluează printre altele cu orchestre renumite ca Orchestra Simfonică din Basel și Tonhalle Zürich, Elveția, Südwestfunk Symphony Orchestra și Deutsche Kammerphilharmonie din Germania, Wiener Kammerorchester și Camerata Salzburg din Austria. Prin activa sa explorare a repertoriului contemporan Reinhard Latzko colaborează cu compozitori prolifici ai vremii, contribuind la premierele lucrărilor unor compozitori ca Wolfgang Rihm, Ernst Krenek sau Michael Gielen. Reinhard
Latzko este directorul artistic al festivalului de muzică de cameră „ Con anima” din Ernstbrunn, Austria.

Despre Ion Storojenco

Ion Storojenco a evoluat în calitate de solist cu orchestre din România, Moldova, Austria, Germania și Egipt, iar prin îndelungata sa activitate de colaborator al celebrei Filarmonici din Viena, cât și prin multiplele formații de muzică de cameră cu care evoluează a acumulat un repertoriu amplu și a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Născut într-o familie de muzicieni, pleacă după absolvirea Liceului de Muzică din Cluj la Viena și Paris pentru a-și continua studiile în clasele profesorilor Valentin Erben, Marc Coppey, Reinhard Latzko și Robert Nagy, ulterior absolvind și masteratul în cadrul Academiei Gheorghe Dima în clasa profesorului Vasile Jucan.

În 2017 absolvă cu distincție la Universitatea de Muzică din Viena, obținând titlul academic de Magister artium. Din 2013 este substitut (colaborator) permanent al Filarmonicii Vieneze, ocazie cu care a cântat sub baghetele
unor personalități ca Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Andris Nelsons, Adam Fischer, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Valeri Gergiev, Charles Dutoit, Gianandrea Noseda, Jaap van Zweden, Esa-Pekka Salonen, sau Franz Welser-Möst pe scenele celor mai prestigioase săli de concert ca Musikverein și Konzerthaus din Viena, Santori Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York sau Teatre de Champs dElysees din Paris.

Între 2015 și 2017 a fost prim violoncelist al Filarmonicii Baden din Pforzheim, Germania. Este invitat la prestigioase festivaluri internaționale printre care cel din Verbier – Elveția, Salzburger Festspiele din Austria, Stavanger Chamber Festival – Norvegia, Ars Lituanica din Vilnius, Trenta din Slovenia sau IJOA Bayreuth, Germania. În calitate de solist a evoluat alături de orchestre ca Barische Philharmonie Pforzheim, Akademischer Orchesterverein din Viena, Cairo Symphony Orchestra, filarmonicile din Iași, Cluj, Satu-Mare, Târgu-Mureș, Sibiu, Ploiești, Chișinău, ocazii cu care a lucrat cu dirijori ca Vlad Conta, Cristian Florea, Mihai Agafiță, Tiberiu Soare, Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu și alții. Din septembrie 2018 este doctorand în cadrul Academiei de Muzică din Cluj sub supravegherea profesorului Adrian Pop. Este laureat la nenumărate concursuri naționale și internaționale printre care Gradus ad Parnassum din Graz, Austria, Liezen Cello Wettbewerb, Austria, sau concursul Mihail Jora – București, acumulând numeroase premii și discincții.

Ion cântă pe un instrument din 1802 al lutierului englez Thomas Kennedy și pe unul din 1892 al lutierului francez Collin-Mezin.

Biletele pentru eveniment se pot cumpara de pe platforma EVENTIM sau BILETE.RO

Pentru cei care nu pot participa dar doresc sa sprijine aceasta inițiativa, va punem la dispoziție următorul cont:

RO16 BTRL RONC RT04 9428 4403
Banca Transilvania

Beneficiar: Rotary Club Cluj-Napoca Hoia

Pentru contracte de sponsorizare, va rugam sa ne contactați la:
Mob. 0766.685.663
E-mail: [email protected]

Vă așteptăm să facem mult bine împreună